Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Yrttien uuttaminen öljyyn

Yrttien uuttaminen öljyyn on yksinkertaisimpia tapoja lisätä mm. luonnollisia värejä saippuoihin. Uuttamista käytetään myös paljon ruuan valmistuksessa, tällä tavoin saa aivan mahtavia makuöljyjä vaikkapa salaatinkastikkeiksi / kokkailuun. Käytännössä yrteistä uutetaan hyvät ominaisuudet öljyyn. Tätä voisi jopa verrata teepussin käyttöön; kun kuumaan veteen siirtyy teepussin sisältämät maut ja muut ominaisuudet. Näin siis myös öljyihin pystyy siirtämään yrttien hyvät ominaisuudet, mm. hajun ja värin. Olen itse jo pidempään miettinyt uuttamista luonnollisten värien saamiseksi saippuoihin. Nyt viimein myös toteutin aatteeni! ;D

Tässä on hyvä muistaa kaksi tärkeää asiaa! Ensinnäkin kaikki öljyt jotka ovat kylmäpuristettuja ja kasviperäisiä käyvät tähän tarkoitukseen. Toiseksi, käytä mielummin kuivattuja yrttejä/mausteita/kukkasia sillä nämä eivät sisällä vettä joka reagoisi öljyn kanssa, aiheuttaen bakteerien tai homeen kasvua pullotuksen jälkeen. Itse uuttamiseen on kaksi keinoa, joko "kylmämenetelmä" tai "kuumamenetelmä".

Kylmämenetelmässä lisätään yrtit/mausteet öljyn kanssa purkkiin ja annetaan tämän olla 2-6 viikkoa valossa. Tässä on kuitenkin suuri vaara bakteerikasvulle ja öljyn pilaantumiselle, joten suosittelen ennemmin kuumamenetelmää.

Kuumamenetelmässä lisätään yrtit/mausteet öljyn kanssa purkkiin ja laitetaan vesihauteeseen porisemaan 2-6 tunniksi (riippuen kuinka vahvaa haluat esim. värin olevan). Voit aina kuumentaa öljyä uudelleen yrttien/mausteiden kanssa jos haluat vahvempaa öljyä. Purkit tulee olla kunnolla suljettuja! Älä jäähdytä liian kylmässä jotteivät purkit hajoa!

Uutettu öljy säilyy noin puoli vuotta auringonvalolta suojattuna viileässä.

Näppärin keino on käyttää teepusseja jotka sisältävät haluamaasi yrttiä esim. kamomilla. Nämä on erittäin helppo poistaa uuttamisen jälkeen. Toinen keino on lisätä yrtit/mausteet sellaisenaan öljyyn ja suodattaa uuttamisen jälkeen esim. kahvinsuodatuspussin/sukkahousun läpi jolloin hippuset saadaan pois öljystä.

Netistä lukemieni ohjeiden mukaan sopiva suhde (noin) 2tl yrttejä/maustetta/kukkasia 150g öljyä.

Uutin itse kuumamenetelmällä öljyjä koska halusin näitä päästä hyödyntämään mahdollisimman nopeasti, ilman monen viikon odottelua.

Näitä uutin (purkkien koosta riippuen)

170g öljyä kuivattuja ruusunterälehtiä 4g
170g öljyä 3 kamomillateepussia
140g öljyä 2 piparminttuteepussia
250g öljyä 5 ruusunmarjateesussia
185g öljyä 3 tl paprikajauhoa
(kaikkiaan näihin meni litran purkki rypsiöljyä)

Määrät yritin jakaa yllä olevan suhteen mukaan. Laitoin kaikki 5 purkkia vesihauteeseen puuhellalle matalaan lämpöön. Annoin porista 4 tuntia ja jätin purkit kattilaan hellalle yön yli jäähtymään. Paprikajauho-öljyn väri on todella kaunis enkä malta päästä testaamaan tätä! Myös piparminttutee jätti öljyyn vihreää väriä, täytyy testata saako tällä myös värjättyä saippuaa vihreäksi.



 Öljyt porisemassa kattilassa.


Tässä kaikki öljyt seuraavana aamuna, järjestyksessä vasemmalta oikealle: ruusunlehti, kamomillatee, paprikajauhe, ruusunmarjatee, piparminttutee.


Ruusun terälehdet jätin vielä purkkiin, olkoon siellä kunnes käytän öljyn.

Kun poistin teepussit öljyistä niin en huomannut erityistä hajua, olin odottanut että piparminttu olisi jättänyt jonkinlaisen mintun hajun öljyyn, mutta ei. Paprika toi oman paprikamaisen vivahteen öljyyn. Muutoin haju oli kaikissa hiven jopa "tunkkainen" minun nenään. Haju varmasti tasaantuu ja sen saa peitettyä eteerisillä öljyillä (tai näin ainakin toivon). :)





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti