Tämä ei todella mennyt kuten Strömsöössä. Täytyy myöntää, että tämän kokeilun jälkeen käytän ehdottomasti mielummin kylmäprosessia saippuan valmistuksessa. OHP eli saippuan valmistus uunissa nopeuttaa saippuan käyttöönottoa ja siksi tätä suositaan laajasti maailmalla. Lyhyesti sanottuna saippua valmistetaan samoin kuin kylmäprosessissakin, mutta kun saippua on saavuttanut kiisselivaiheen se laitetaan 100 asteiseen uuniin 15 min kerrallaan ja välillä sekoitetaan. Tein oman saippuareseptin SoapCalc avulla ja käytin aineita mitä minulta löytyi.
Käytin siis:
100g kookosrasvaa
100g rypsiöljyä
30g kaakaovoita
30g sheavoita
40g seesamiöljyä
200g munkinpaistorasvaa
vaniljaa ja appelsiinia tuoksuksi
Kaikki meni hyvin kiisselivaiheeseen asti, mutta kun laitoin kattilan uuniin, unohdin laittaa pellin alle mahdollista yli kuohumista varten. Tietysti tämä kuohui ylitse, mutta tulipahan ainakin uuni pestyä pitkästä aikaa kunnolla! :D Olisikohan kaakao- ja sheavoin takia...? Kattilani oli varmasti liian pieni, vaikka olinkin jättänyt puolen kattilan verran tilaa kuohunnalle. Muutenkin OHP menetelmä tuntui minusta työläältä kaikkine sekoitteluineen. Pidän itse kylmämenetelmästä koska kiisselivaiheen jälkeen massan voi suoraan muotittaa ja koristelemaan pääsee paremmin. Kuumamenetelmällä tehty saippua on myös jotenkin "rujomman" näköistä. Massa on niin paljon paksumpaa että sen muotteihin saamisessa minulla on hiven päänvaivaa (huomaa rosoinen alareuna). Positiivisena puolena on se, että tähän tarvitsee puolet vähemmän eteerisiä tuoksuja ja käyttämään pääsee jo noin 2 viikon päästä. :)
Ihan kivan näköisiä ohp-saippuoita. Minulla ei ole ikinä edes alkanut kuohuamaan. Aika jännää... Minulla on kyllä aika iso kattila käytössä ja saippuaa on vain 3-4 cm kattilan pohjalla.
VastaaPoistaEnsimmäisiksi saippuoiksi ovat ok. Varmasti sen takia silloin, koska minulla kattila oli puolillaan (kattilan halkaisja ja korkeus noin 20cm). Mutta en usko tekeväni ohp-menetelmällä enään, jollen sitten uusi saippuoita. :)
VastaaPoista